Dette må du tenke på før du handler bitcoin og kryptovaluta i Norge

Denne generaltabben er en klassisk feil blant kryptoinvestorer: Man kjøper Bitcoin eller annen kryptovaluta direkte, uten en gang å vurdere smarte alternativer som derivater, CFDer og krypto-indekser.

Handle bitcoin og krypto

KRYPTOVALUTA: Interessen rundt bitcoin og kryptovaluta har eksplodert de siste ukene. På denne siden finner du all informasjon du trenger for å kjøpe og selge krypto.

19. juli 2024 av 📈 Nettmeglere / Kryptovaluta handel

Kjøp og selg kryptovaluta: Hvordan handle Bitcoin via regulerte handelstjenester

Til forskjell fra "vanlige penger" er bitcoin og de fleste andre kryptovaluta digitale valuta.

Prøv trading med kryptovaluta nå

Ikke tid til å lese? Vil du begynne å handle med en gang? Det finnes mange måter å drive med trading i bitcoin og annen kryptovaluta, men denne nettmegleren er spesielt godt egnet. Les begrunnelsen, og prøv en gratis demo om du ikke ønsker å handle med egne penger med en gang.

Hvorfor drive med trading i kryptovaluta

Kryptovaluta som bitcoin er dessuten desentralisert. Det betyr at det ikke finnes noen som bestemmer over denne valutaen, slik myndigheter bestemmer over vanlige valutaer som norske kroner eller amerikanske dollar.

Anonyme betalinger har gjort kryptovaluta populært, men det er kanskje de ekstreme svingninger i verdiene til kryptovalaluta folk er mest opptatt av: Spekulasjon i kryptovaluta, og spesielt bitcoin, har vært lukurativt for mange. Noen har blitt svært rike, mens andre har tapt mye penger.

Nå har folk igjen begynt å snakke om et nytt rally i bitcoin.

En fremtidig boble i bitcoin?

Mange kjøpte bitcoin når den kostet under 1 dollar, og solgte på topp for noen år siden når den nådde 20.000 dollar.

Det spekuleres i om bitcoin kan nå nye høyder. Mange snakker om en drastisk prisøkning i nær fremtid, der 1 bitcoin kan oppnå verdier på flere hundretusen dollar.

De mest optimistiske uttaler at én bitcoin kan nå en verdi på 500.000 til 1 million dollar innen noen få år.

Vi skal gå litt tibake i historien, og prøve å forstå hvorfor Bitcoin ble så populært.

Bitcoins popularitet og illusjonen om anonymitet

Det kan spekuleres i hvorfor bitcoin ble populært, men en viktig grunn var nok det at man fikk muligheten til å handle med større anonymitet.

Det er likevel en misoppfatning at Bitcoin er anonymt. Det er faktisk mulig å spore betalinger med Bitcoin, og man er ikke så anonym som man skulle tro. Dessuten blir transaksjonene dine lagret i en blokkjededatabase til evig tid.

Det finnes andre alternativer, andre kryptovalutaer, som Monero og denne er helt anonym.

Kryptovaluta har blitt benyttet for betaling mellom kriminelle og for ulovlige produkter, men det finnes også legitim bruk. I dag er det sannsynligvis et langt større marked av lovlydige borgere som betaler med kryptovaluta, enn kriminelle.

Økende bevissthet rundt personvern kan være noe av forklaringen av Bitcoins popularitet og interessen for kryptovaluta generelt.

Hvordan tjene på fallende og synkende priser på Bitcoin og kryptovaluta

De fleste ønsker å handle kryptovaluta som Bitcoin, i håp om å tjene penger på verdistigning eller shorting ved prisfall av en kryptovaluta.

Det mange gjør feil, er at de da kjøper disse kryptovalutaene.

Mangelen på kunnskap selv i kryptomiljøet er hårreisende når det kommer til fornuftige tradingstrategier.

De lærer seg alt om kryptovaluta, om private nøkler, om blokkjede. Noen har blitt eksperter på kryptering og likevel gått glipp av det viktigste, dersom målet er å spekulere i prisendringer i kryptovaluta.

Det er nemlig mulig å spekulere i kryptovaluta uten å kjøpe kryptovaluta.

Ikke er det bare mulig, men det er definitivt en mye smartere strategi på mange måter.

I stedet for å kjøpe Bitcoin, kan du kjøpe Bitcoin-derivater. Dermed får du mulighet til å spekulere i prisendringer i Bitcoin uten å måtte kjøpe valutaen på det uregulerte markedet.

Ja, du kan bruke nettmeglere til å handle kryptovaluta-derivater.

Et populært derivat ved kjøp og salg av kryptovaluta er differansekontrakter, på engelsk kjent som CFD eller Contract for Difference.

Guide: Hvordan handle kryptovaluta-CFD hos en regulert nettmegler

Det er helt fint om man ønsker å kjøpe kryptovaluta fordi man ønsker å eie denne valutaen, eller fordi man ønsker å bruke den som betalingsmiddel.

Det er idioti å kjøpe kryptovaluta fordi man ønsker å spekulere i prisendringer.

Hvis målet er spekulasjon, bør du for all del unngå kjøp og salg av kryptovalutaer. Derivater er alternativet for den som først og fremst ønsker å ta del i prisoppgang eller prisnedgang.

Når det gjelder prisnedgang: Ja, du kan faktisk profitere på fallende valutakurser i kryptomarkedet. Hvis du ser verdien på Bitcoin falle som en stein, kan du være sikker på at mange taper penger - spesielt de som har investert i Bitcoin. Du kan også være sikker på at det er mange som tjener penger når kursene på Bitcoin faller, dette er spekulanter som har shortet bitcoins. Når du shorter, får du mulighet til å tjene på fallende kurser.

Hvordan handle Bitcoin

Som vi har vært inne på er det sannsynligvis ikke dette du ønsker: De fleste ønsker ikke å kjøpe Bitcoin. Det de fleste ønsker, er å ta del i det de forventer vil være en drastisk prisoppgang i Bitcoin.

Bitcoin i Norge: Slik handles Bitcoin i Norge via regulerte finanstjenester

Derivater er instrumentet du skal bruke hvis du skal spekulere, ikke krypto-lommebøker.

Hvis du likevel ønsker å handle Bitcoin trenger du en lommebok, eller en krypto-lommebok. Bitcoin-wallet kalles de også. Det finnes mange alternativer. I tillegg trenger du en privat nøkkel, du må ha den offentlige adressen til den du skal kjøpe eller selge kryptovaluta fra. Du må installere mange programmer, og om du ikke vet hva du holder på med er det lett at man også installerer spionprogrammer. Det er mange feller å gå i for den som skal handle kryptovalutaer direkte.

Du må også lese deg opp om datasikkerhet, kryptering, og blockchain teknologi, bare for å nevne noe. Hvis dine kjøp skal være sikre, må du også vite en hel del om kryptobørser og mye annet.

Det er med andre ord mye du må vite før du kan handle Bitcoin eller andre valuta på en betryggende måte.

Det finnes selskaper som Coinbase som har gjort alt dette enklere, men de fleste har for lite kunnskap til å forstå risikoen med å benytte slike tjenester som oppbevaring av større mengder kryptovaluta.

De aller fleste er kort og godt ikke kompetente nok til å handle Bitcoin eller andre kryptovaluta.

Handler man små beløp er det kanskje ikke så farlig, men dersom man skal gjøre større investeringer direkte i kryptovaluta, må du være meget kunnskapsrik.

Dette problemet finnes ikke dersom du handler derivater. CFDer kan handles hos regulerte nettmeglere, og du må ikke nødvendigvis ha detaljert kunnskap om kryptovaluta, kryptering eller den underliggende blokkjede-teknologien.

Skal du handle derivater må du først og fremst ha en mening om hvilken vei prisen går på Bitcoin eller en annen kryptovaluta. Selvfølgelig må du også fortstå hva CFDer er, eventuelt andre derivater du velger å bruke.

Bitcoin-boblen og den store feilen

Sist gang bitcoin gikk all-time-high var det mange som ønsket å bli med på den videre oppgangen.

Ett problem var at det ikke kom en videre oppgang. I stedet falt kursen drastisk. Mange kjøpte på topp, og tapte mye penger.

I tillegg var det mange som også fikk installert spionprogrammer, tapte personlige data og på andre måter ble skadelidende. Fordi de manglet kunnskap om Bitcoin og sikker handel med kryptovaluta.

Spørsmålet disse menneskene forsøkte å besvare var dette:

Hvordan kan jeg kjøpe Bitcoin?

Veldig mange hadde ikke den kompetansen som var nødvendig for å forstå kryptovaluta, og de brukte derfor mye tid på å forsøke å forstå teknologien og hvordan man kunne handle Bitcoin på en betryggende måte.

Problemet var at spørsmålet de søkte svar på, var et feil spørsmål.

Det de egentlig ville ha svar på, var dette spørsmålet:

Hvordan kan jeg tjene på den ville prisoppgangen i Bitcoin?

Dersom man hadde hatt erfaring fra finansmarkedene, ville man forstått at det kanskje ikke var så lurt å kjøpe Bitcoin på disse høye nivåene.

Finansfolk ville også forstått at det var mulig å tjene på en eventuell prisnedgang i Bitcoin.

Enkelte tradere tjente nok store penger på å shorting av Bitcoin på siste all-time-high.

Det er altså mulig å oppnå fortjenester i kryptovalutamarkedet uten å investere direkte i bestemte kryptovaluta.

Det finnes bedre alternativer:

Derivater som CFD-er og krypto-indekser kan handles fra regulerte nettmeglere, og du trenger ikke være en ekspert på kryptering. Her er en guide mer informasjon om hvordan man handler kryptovaluta-derivater i Norge.

Nettmeglere med gratis demokonto Få en gratis øvelseskonto

Nettmeglere med gratis øvelseskonto

Prøv demo av populære nettmeglere gratis

Prøv fullverdig demo fra verdens beste handelsløsninger og få gratis tradingerfaring samtidig!

Plus500 demo

Plus500: Nettmegler med CFD-handel i aksjer, krypto og opsjoner

Vi har latt oss imponere av Plus500. Denne nettmegleren tilbyr CFD-handel i aksjer, krypto, valuta, indeks, opsjoner, råvarer og mer. Gratis demo er tilgjengelig for de som ønsker å prøve før de handler med ekte penger.